Yrittäjyys – taivas rajana?

Olen tällä viikolla jutellut erilaisten yritysten ja yrittäjien kanssa. Eilen 1½ vuotta yrittäjänä toiminut sanoi maagiset sanat yrittäjän vapaudesta – kaikki on mahdollista, vain taivas on rajana.

Olen nyt puoli vuotta toiminut päätoimisena yrittäjänä – still alive and kicking. Ja muistan elävästi tuon saman tunteen. Olin aamulenkillä pirtsakassa pakkasaamussa Pyynikillä marraskuussa, pysähdyin Tammelan rantaan katselemaan taivasta euforisessa yrittäjyyden huumassa ja ajattelin – tänään kaikki on mahdollista. Voin tehdä mitä vain. Mitä ikinä haluan ja osaan. Vain taivas on rajana.

Silloin opettelin vähintään pari suunnitteluohjelmaa päivässä, kokeilin joka päivä jotain uutta. Innostuin, en laskenut tunteja, en ajatellut edes tekeväni työtä.

Kuukausi sitten juttelin vanhan kollegan kanssa. Sanoin, että romanssin ensi huuma alkaa laantua, ja arki iskee päälle. Projektit. Yrittäjyyden euforia vaihtuu kiireeseen ja stressiin. Mieli tekisi kehittää, hipoa taivaita, tavoitella unelmia, mutta rahaakin pitää tehdä.

Rahan tekeminen ja unelmien tavoittelu eivät aina (toivottavasti) ole vastakohtia, mutta on aina helppo tehdä sitä mitä pyydetään – ja jättää omat ambitiot odottamaan. On helppo suorittaa, tehdä yksi tehtävä toisen perään. Vaikeampi uskoa omiin visoihin, investoida rahaa, ottaa riskiä, lähteä rakentamaan markkinaa uusille ratkaisuille liki tyhjästä. Ellen olisi saanut julkista rahoitusta kehittämiseen, jumittuisin helposti tekemään projektia toisensa perään. Niin se vain on.

Raha on elintärkeää unelmien polttoainetta start-upille, mutta kannustavaa on myös se, että joku muukin uskoo. WitMill on yksi Kasvu Openiin valituista 15 eniten kasvupotentiaalia omaavasta pirkanmaalaisesta yrityksestä. Oli hienoa tulla valituksi ja hienoa kokea start-up-fiilistä nelikymppisenäkin.

Nyt pitäisi vielä opetella pitchaamaan. Opettelin edellispäivänä käyttämään videoeditoriohjelmaa ja tubettamaan, joten – kaikki on mahdollista. Vain taivas on rajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *